Aktualitātes

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāves tikās ar ES komisāru Filu Hoganu

01.04.2016 Drukāt
Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāves tikās ar ES komisāru Filu Hoganu

Vakar, 31.martā, Kauņā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena nozares darba grupas vadītāja Mirdza Feldmane un lopkopības eksperte Silvija Dreijere kopā ar Lietuvas lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem tikās ar Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisāru Filu Hoganu (Phil Hogan), lai diskutētu un rastu risinājumus piena nozares kritiskās situācijas uzlabošanai.

Tikšanās laikā ar komisāru F.Hoganu, Latvijas un Lietuvas lauksaimnieku organizāciju pārstāvji akcentēja šā brīža situāciju piena nozarē, kas radusies pēc Krievijas embargo, kā arī piena pārprodukcijas ES pēc piena ražošanas kvotu sistēmas atcelšanas.

LLKA Piena nozares darba grupas vadītāja, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības „Pienupīte” valdes priekšsēdētāja Mirdza Feldmane: „Sarunā ar komisāru Hoganu uzsvērām, ka piena nozare Latvijā un Lietuvā jau izsenis ir viena no vadošajām lauksaimniecības nozarēm, kurā līdz šim veiksmīgi ir darbojušās tā saucamās ģimeņu saimniecības. Šobrīd tieši mazo un vidējo ģimeņu saimniecību nākotne ir apdraudēta. Komisārs pauda atbalstu Baltijas valstu lauksaimniekiem, aicinot stiprināt kooperāciju ne tikai katras valsts ietvaros, bet arī Baltijas valstu līmenī, izveidojot kopīgu piena produkcijas zīmolu, ar kura palīdzību varētu palielināt konkurētspēju ES un pasaules tirgu ietvaros. Tāpat jau šobrīd ir jāstrādā pie apdrošināšanas sistēmas izveides, lai nākamās līdzīga rakstura krīzes nepārsteigtu nesagatavotus”.

Lauksaimniecības komisārs F.Hogans lietuviešu un latviešu lauksaimniekiem atgādināja, ka pēdējos mēnešos saražotā piena apjoms ES vidēji ir palielinājies par pieciem procentiem. Taču, ņemot vērā to, ka Baltijas valstu zemnieki aizvien saņem mazākos tiešmaksājumu atbalstus pretstatā citu ES valstu lauksaimniekiem, komisārs apņēmās turpināt sarunas Eiropas Komisijā, lai panāktu atsevišķa atbalsta piešķiršanu Baltijas valstu lauksaimniekiem.