Aktualitātes

LAP 2014.-2020. Uzraudzības komitejas sēdē atskatās uz paveikto un plāno nākamos soļus 2025.gadam

19.06.2024 Drukāt
LAP 2014.-2020. Uzraudzības komitejas sēdē atskatās uz paveikto un plāno nākamos soļus 2025.gadam

Aizvadītās nedēļas nogalē, 14.jūnijā, Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam (LAP 2014-2020) uzraudzības komitejas sēdē atbildīgie komitejas locekļi sniedza atskaiti par paveikto 2023.gadā, kā arī iezīmēja galvenos akcentus nākamajam gadam.

Zemkopības ministrijas nozares padomniece Karīna Krūma vērsa uzmanību, ka nākamajā, 2025.gadā, Eiropas Komisija nāks klajā ar informāciju par nākamo finanšu plānošanas periodu. Līdz ar to atsevišķas dalībvalstis jau aktīvi kopā ar nevalstisko sektoru, tajā skaitā arī vides organizācijām, strādā pie nostājas veidošanas par nākamajā periodā veicamajām darbībām. Arī Latvijai būtu svarīgi proaktīvi strādāt un veidot savu viedokli par nākamo finanšu plānošanas periodu, lai veiksmīgi aizstāvētu savas vajadzības un intereses. Būtu svarīgi valsts, nozares un dažādām nevalstiskajām organizācijām kopīgi izlemt, kas ir svarīgākie stratēģiskie virzieni un mērķi nākamajā finanšu plānošanas periodā.

Savukārt, Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe uzsvēra nepieciešamību veidot kaimiņvalstu sadarbību un veicināt diskusijas par lauku telpu un attīstību, kā arī citiem jautājumiem pirms tie tiek virzīti Briseles līmenī.

Komitejas sēdes noslēgumā Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore un Komitejas priekšsēdētāja vietniece Liene Jansone informēja par sagatavoto LAP 2014-2020 gada īstenošanas ziņojumu par 2023.gadu, tajā skaitā informēja par LAP 2014-2020 pieejamo un izmaksāto finansējumu, ieviešanas progresu, pasākumu īstenošanas gaitu, virzību uz izpildes ietvarā noteikto gala mērķu sasniegšanu, sasniegtajiem rezultātiem, īstenotajiem projektiem un to pieteikumu skaitu dažādos griezumos: reģionālais, saimniecības lieluma, nozaru u.tml. Papildus L.Jansone informēja, ka kooperatīvu grupu veidošanas sekmēšanai tiek plānots informatīvs seminārs/ konference starptautiskā līmenī, kur dalīties ar pozitīviem piemēram, kā īstenot dažādus pasākumus. Tāpat L.Jansone vērsa uzmanību, ka 2025.gads ir LAP slēgšanas gads, līdz ar to nākamajā gadā tiks sagatavota padziļināta prezentācija par LAP panāktajiem rezultātiem.

Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju minētajā sēdē pārstāvēja ģenerāldirektors Rolands Feldmanis.