Aktualitātes

EK sabiedriskai apspriešanai ir izsludinājusi De minimis regulas grozījumus lauksaimniecības nozarē

12.06.2024 Drukāt
EK sabiedriskai apspriešanai ir izsludinājusi De minimis regulas grozījumus lauksaimniecības nozarē

Eiropas Komisija (EK) šodien ir sākusi sabiedrisko apspriešanu Lauksaimniecības de minimis regulas grozījumiem, par kuriem savus komentārus iespējams iesniegt līdz š.g. 21.jūlijam.

Grozījumi paredz, ka lauksaimniecības de minimis regula mazas atbalsta summas atbrīvo no valsts kontroles, jo tiek uzskatīts, ka tās neietekmē konkurenci un tirdzniecību vienotajā tirgū.

Pēc pēdējās Regulas nosacījumu pārskatīšanas 2019.gadā, pašlaik dalībvalstis lauksaimniecības nozarei atbalstu var piešķirt līdz 20 000 eiro vienam atbalsta saņēmējam trīs fiskālo gadu laikā bez iepriekšēja paziņojuma.

Lauksaimniecības de minimis regulas darbības termiņš beigsies 2027.gada 31.decembrī. Regulas pārskatīšana jau bija plānota pirms šī termiņa beigām.

EK ir ņēmusi vērā Eiropadomes 2024.gada 17. un 18.aprīļa secinājumus par konkurētspējīgas, ilgtspējīgas un noturīgas lauksaimniecības nozares nozīmi. Ņemot vērā minēto, kā arī pieaugošo inflācijas spiedienu uz lauksaimniecības nozari un augstās preču cenas, EK 2024.gada 2.maijā ir sākusi mērķtiecīgu Lauksaimniecības de minimis regulas pārskatīšanu, kas ir agrāk nekā plānotā pārskatīšana.

EK tagad vēlas saņemt atsauksmes par šo Lauksaimniecības de minimis regulas agrīno pārskatīšanu.

Grozījumu projektā ir iekļautas šādas izmaiņas:

  • Maksimālā de minimis griestu palielināšana vienam uzņēmumam trīs gadu laikā no 25 000 eiro līdz 37 000 eiro, ņemot vērā inflāciju;
  • Pielāgo “valsts griestus”, ko aprēķina, pamatojoties uz lauksaimniecības produkcijas vērtību. Pašreizējie noteikumi šim aprēķinam ņem vērā 2012.–2017.gada pārskata periodu. Šis pārskata periods tiktu pagarināts līdz 2012.-2023.gadam, kas ļauj ņemt vērā lauksaimnieciskās produkcijas vērtības pieaugumu īpaši pēdējos gados, tādējādi palielinot valsts maksimālo apjomu visām dalībvalstīm.
  • Maksimālā atbalsta summa tiks aprēķināta trīs gadu periodam, nevis trīs fiskālajiem gadiem, saskaņā ar vispārējiem de minimis noteikumiem, kas nav specifiski nozarei.
  • Obligāta centrālā de minimis atbalsta reģistra ieviešana valsts vai Eiropas līmenī, lai palielinātu pārredzamību un samazinātu administratīvo slogu lauksaimniekiem, kuri pašlaik izmanto pašdeklarēšanas sistēmu, kā arī viņiem vairs nebūs jāveic atbilstības pašpārraudzība (šobrīd centrālie reģistri dalībvalstīm ir brīvprātīgi).

Palielinot maksimālos de minimis griestus vienam uzņēmumam, ņemot vērā inflāciju, ierosinātie grozījumi paplašinās dalībvalstu iespējas vienkāršāk, ātrāk, tiešāk un efektīvāk sniegt atbalstu lauksaimniekiem, jo par šādu atbalstu nebūs jāziņo EK un tas nebūs jāapstiprina. Turklāt ierosinātie grozījumi samazinās administratīvo slogu lauksaimniekiem, ieviešot obligātos centrālos de minimis reģistrus, kas atvieglos ziņošanas pienākumus lauksaimniekiem – galvenokārt mikrouzņēmumiem, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Visbeidzot, regulas pārskatīšana pagarinās regulas darbību līdz 2032.gadam.

Papildus šodien uzsāktajai sabiedriskajai apspriešanai Regulas projekts tiks apspriests arī EK un dalībvalstu sanāksmēs.

Šis process nodrošinās, ka gan dalībvalstīm, gan citām ieinteresētajām pusēm būs pietiekami daudz iespēju komentēt EK izstrādātās Regulas projektu.

EK plāno pieņemt grozījumus Lauksaimniecības de minimis regulā pēc iespējas ātrāk, ņemot vērā saņemtās atsauksmes no dalībvalstīm un ieinteresētajām personām.

Plašāka info angļu valodā pieejama šeit:

https://competition-policy.ec.europa.eu/public-consultations/2024-deminimis-agri_en