Aktualitātes

Kooperatīvs “Baltijas Ogu dārzi” rosina apdrošināšanas nosacījumos ietvert arī riskus salnas un vētras gadījumā

05.06.2024 Drukāt
Kooperatīvs “Baltijas Ogu dārzi” rosina apdrošināšanas nosacījumos ietvert arī riskus salnas un vētras gadījumā

Trešdien, 5.jūnijā, kooperatīvās sabiedrības “Baltijas Ogu dārzi” pārstāvji tikās Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) birojā, lai ar LLKA ģenerāldirektoru Rolandu Feldmani pārrunātu kooperatīva turpmākās attīstības iespējas un izaicinājumus, kā arī sniegtu ieskatu pašreizējā valsts un Eiropas Savienības lauksaimniecības atbalsta politikā.

Kooperatīva “Baltijas Ogu dārzi” biedri ir smiltsērkšķu, cidoniju un dzērveņu audzētāji, kuru kopējā platība sastāda vairāk nekā 175 hektāru lielu platību dažādos Latvijas reģionos. 2023.gadā kooperatīva apgrozījums sasniedza 0,5 miljonus eiro un kooperatīvs ir jau uzsācis produktu diversifikāciju, ražojot arī ogu sulas un biezeņus.

“Ienesīgums no viena smiltsērkšķu hektāra ir ap 8000 eiro, ja ir iespēja laistīt, bet ja nav tādas iespējas, tad tikai ap 4000 eiro”, skaidro kooperatīva valdes loceklis Ģirts Tobijs. Kooperatīva biedri uzsver, ka laistīšanas iekārtu atbalstam ir jākļūst par lielāku prioritāti Lauku atbalsta dienesta administrētajā finansējumā.

Kā pastāstīja kooperatīva pārstāvji, šogad kooperatīva biedri izmantos apdrošināšanas iespējas, bet, diemžēl, tikai pret krusu. “Tāpat vēlētos, lai apdrošināšana ogu audzētājiem būtu ne tikai pret krusu, kas noposta ražu, bet arī pret vētru un salnu, kas izposta pašu dārzu”, turpina Ģ.Tobijs.

LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis tikšanās laikā kooperatīva pārstāvjiem pastāsīja par kooperācijas finanšu aspektiem un interešu aizstāvības iespējām.

Kooperatīvu vadītāju un to biedru sanāksmes ar LLKA notiek regulāri, uz kurām aicina LLKA birojs, bet tās ierosina LLKA biedri.

Jau iepriekš tika vēstīts, ka šogad Siguldas novada pašvalība konkursā “Siguldas novada Uzņēmēju gada balva 2023” nominācijā “Novada lauksaimnieks” laureāta balvu piešķīra kooperatīvajai sabiedrībai "Baltijas Ogu dārzi".