Aktualitātes

LLKA pārstāvji Briselē tiekas ar kolēģiem no citām ES valstīm un atzīmē Latvijas 20.gadadienu kopš pievienošanās ES

28.06.2024 Drukāt
LLKA pārstāvji Briselē tiekas ar kolēģiem no citām ES valstīm un atzīmē Latvijas 20.gadadienu kopš pievienošanās ES

Ceturtdien, 27.jūnijā, Briselē norisinājās Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA-COGECA Prezidija sēde, kurā Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociāciju (LLKA) pārstāvēja padomes loceklis un KS “Mūsmāju dārzeņi” vadītājs Edgars Brakše un LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis. Vēlāk, vakarpusē, notika 10 Eiropas valstu – Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ungārijas, Maltas un Kipras – organizēts pasākums par godu 20.gadadienai kopš pievienošanās Eiropas Savienībai.

“Pateicoties COPA COCEGA organizācijas tīklošanās iespējām, var novērtēt to, kā no Eiropas valstu pozīcijām tiek vērtēta Latvija un mūsu pārstāvji citās Eiropas dalībvalstīs. Tāpat paplašinās sadarbības apvārsnis – varam gūt pieredzi no risinājumiem emisiju samazināšanas jomā, kā, piemēram, no Dānijas, kas jau šodien prezentē risinājumus, kas vēl nav skatīti Latvijā”, ar saviem iespaidiem dalās E.Brakše.

Lietuvas Lauksaimniecības kameras priekšsēdētājs Arūns Svitojus (Arūnas Svitojus), LLKA pārstāvjiem pastāstīja par savu sadarbību gan ar Višegradas valstīm, gan ar Baltijas jūras reģiona valstīm, minot, ka viens no šā brīža trūkumiem ir neskaidrs aktivitāšu plāns, kā tiks sasniegti izmešu neitralitātes un bioloģiskās daudzveidības mērķi, akcentējot to, ka valstīm ir nepieciešama konkrētāka lauksaimniecības attīstības programma katrā nozarē, lai izaugsmes mērķus varētu saliedēt un efektīvāk izmantot atbalsta finansējumu.

Tāpat dienas gaitā LLKA pārstāvji tikās ar Eiroparlamenta deputātu Reini Pozņaku, pārrunājot iespējamās sadarbības iespējas un informācijas apriti.

Savukārt, šodien, 28.jūnijā LLKA pārstāvji E.Brakše un R.Feldmanis piedalījās Baltijas un Skandināvijas grupas sanāksmē COPA COCEGA ietvaros saistībā ar emisijas kvotu tirdzniecības sistēmu u.c. saistītiem jautājumiem.

“Tikāmies arī ar Igaunijas un Polijas pārstāvjiem, kopā pārrunājām Baltijas valstu attīstību. Polija pastiprināti attīsta pienasaimniecības nozari. Kā skaidroja Lietuvas Lauksaimniecības kameras priekšsēdētājs Arūns Svitojus, burtiski pāri Lietuvas robežai, 20 km attālumā poļi par pienu maksā 10 centus vairāk. Viņš atzina, ka Lietuvas vietējie pārstrādes uzņēmumi ir ļoti bremzējuši lietuviešu piensaimnieku pievienošanos poļu kooperatīviem, kuri par pienu maksā vairāk. Secinājums, ka arī Lietuvā ir līdzīgas problēmas kā Latvijā”, pēc sanāksme pauda R.Feldmanis.