Aktualitātes

LLKA starpnozaru kooperatīvu darba grupā apspriež iespējas apgādāt skolu tīklu ar Latvijā ražotu produkciju

05.06.2024 Drukāt
LLKA starpnozaru kooperatīvu darba grupā apspriež iespējas apgādāt skolu tīklu ar Latvijā ražotu produkciju

Otrdien, 4.jūnijā, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) birojā tika aizvadīta starpnozaru darba grupa, kurā pulcējās dažādu nozaru – medus, gaļas, dārzeņu – kooperatīvu vadītāji, kuri diskutēja par iespējām Latvijas skolām un bērnudārziem piegādāt vietējās saimniecībās ražotu svaigu pārtiku.

“Ārvalstu uzņēmēji šobrīd ir galvenie ēdināšanas uzņēmumu īpašnieki, kas mūsu skolām un bērnudārziem piegādā ēdienu. Atšķirībā no vietējiem spēlētājiem, viņiem ir veiksmīgi attīstīts loģistikas tīkls un noliktavas”, skaidro kooperatīva “Ekoloģisks.lv” vadītājs Raitis Rodiņš.

Vietējie ražotāji piegādā produkciju vairumtirgotājiem par konkurētspējīgu cenu, salīdzinot ar importu, taču ēdināšanas uzņēmumiem dažkārt ir kārdinājums iegādāties pārtiku ar diskontu no importētājiem, kuriem preču realizācija ir steidzama dažādu apstākļu dēļ. “Svaigam produktam ir kritisks derīguma termiņš – mēs ražotāji svaigus dārzeņus varam piegādāt dienas laikā, savukārt tirgotājiem – starpniekiem importētās produkcijas kravu ir risks pazaudēt, ja to savlaicīgi nepiegādā mazumtirgotājiem,” savā pieredzē dalās kooperatīva “Baltijas Dārzeņi” valdes priekšsēdētājs Jānis Bušs.

Sanāksmes dalībnieki ir vienisprātis, ka ļoti būtiska ir atklātība, lai iepirkuma uzvarētāji ļautu sabiedrībai uzzināt, no kuriem piegādātājiem ko iepērk. “Atklātība izskaustu situāciju, kad ēdinātāji vai iepirkuma uzvarētāji tikai paņem apliecinājumu no Latvijas ražotāja, bet reāli neko nepērk, tikai baro ar lētāko importu, ko, diemžēl, PVD nevar izkontrolēt”, komentē R.Rodiņš.

“Pašlaik ir izvērsts ļoti veiksmīgs pilotprojekts Siguldā, taču lai tas nebūtu tikai pilotprojekts, ir jāturpina sabiedrībai izskaidrot nianses, kas izšķir, kādu pārtiku ēdīs bērni”, papildina kooperatīva “Siguldas medus” vadītājs Ainārs Mitrofānovs.

“Dažas mācību iestādes ir pārsteigtas, ka var iegādāties Latvijā ražotu liellopu gaļas produkciju par cenu, kas atbilst augtākajiem bioloģiskajiem standartiem un kas ir konkurētspējīga ar iepirkumā norādīto”, piebilst Alma Bērziņa LLKA padomes locekle un gaļas kooperatīva “LATVIJAS LIELLOPS” vadītāja.

“Esam strādājoša gaļas pārstrādes ceha pārņemšanas procesā, kas ļautu turpmāk nodrošināt ar kvalitatīvu gaļas produkciju arī mūsu jauno paaudzi mācību iestādēs”, papildina A.Bērziņa.

Kooperatīvu vadītāji sanāksmē vienojās par iespēju risināt Latvijā ražotu svaigu produktu piegādi Siguldas novada skolās un bērnudārzos, kur jau ir uzsāks pilotprojekts.

“Daudzi mācību iestāžu ēdinātāji tikai deklarē, ka pērk pašmāju ražojumus. Pērk ne tikai tāpēc, ka tie ir vietējie, kurus var apraudzīt, ka tie ir svaigi un netiek transportēti nedēļu vai divas, vai vēl vairāk, bet īstenībā kā biržas brokeri – izvēlas lētāko, ko tobrīd var nopirkt, lai nopelnītu,” komentē LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis.

Jau rīt, 6.jūnijā, kooperatīva “Ekoloģisks.lv” vadītājs Raitis Rodiņš un LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis tiksies ar Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāju Linardu Kumski, lai apspriestu reālas iespējas jaunajā macību piegādāt Siguldas novada skolām kooperatīvu piegādāto produkciju.