Aktualitātes

Par Dārzkopības institūta izveidoto krūmcidoniju šķirņu in-vitro pavairošanas turpināšanu A/S “Latvijas Valsts meži” Kalsnavas kokaudzētavā

04.07.2024 Drukāt
Par Dārzkopības institūta izveidoto krūmcidoniju šķirņu in-vitro pavairošanas turpināšanu A/S “Latvijas Valsts meži” Kalsnavas kokaudzētavā

Aicinām pieteikties visus, kuri tuvākajos gados plāno paplašināt krūmcidoniju komercstādījumus jeb uzsākt to audzēšanu, izmantojot Latvijā, Dārzkopības institūtā, selekcionētās šķirnes!

2016.gadā Dārzkopības institūts noslēdza licences līgumu ar LVM par DI izveidoto šķirņu "Rasa", "Darius" un "Rondo" pavairošanu un ražošanu. Krūmcidoniju stādmateriāls tika pavairots, izmantojot in-vitro metodi, kas ļāva, samērā īsā laikā, saražot lielu stādu apjomu un ierīkot jaunas stādījumu platības ar kvalitatīvu, DI izveidoto šķirņu materiālu.

Šobrīd krūmcidoniju šķirnes citas kokaudzētavas nepavairo (A/S “Latvijas Valsts meži” (LVM) ir vienīgais uzņēmums Latvijā, ar ko Dārzkopības institūts noslēdzis licences līgumu), bet LVM maina savu stratēģiju attiecībā uz dekoratīvo stādu ražošanu un krūmcidoniju in vitro pavairošanu. Turpmāk stādi tiks ražoti tikai, balstoties uz konkrētiem pasūtījumiem, tāpēc šobrīd ir svarīgi apzināt aptuvenus komercstādījumu apjomus tuvākajiem 1-2-5 gadiem. Dārzkopības institūts arī turpmāk iepirks stādus mazumtirdzniecībai nelielos daudzumos.

Šobrīd Dārzkopības institūts īsteno Zemkopības ministrijas apstiprinātu un finansētu selekcijas programmu, t.sk. krūmcidoniju selekciju, kā rezultātā tiek radītas jaunas šķirnes. 2023.gadā reģistrācijai iesniegtas 2 jaunas šķirnes "Jānis" un "Silvija", kuru apraksti pieejami: https://fruittechcentre.eu/index.php/lv/article/2024-03-04/darzkopibas-instituta-skirnes-komercdarziem-2024. Tie būs pieejami tikai no 2025. vai 2026.gada.