Aktualitātes

Siguldas novada pašvaldība plāno veicināt novada skolu apgādi ar Latvijā ražotu produkciju

10.06.2024 Drukāt
Siguldas novada pašvaldība plāno veicināt novada skolu apgādi ar Latvijā ražotu produkciju

Ceturtdien, 6.jūnijā, uz tikšanos ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Linardu Kumski un priekšsēdētāja vietnieku izglītības un digitālās attīstības jautājumos Kristapu Zaļo devās Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis un kooperatīvās sabiedrības “Ekoloģisks.lv” vadītājs Raitis Rodiņš, lai vienotos par iespējām Siguldas novada izglītības iestādēm piedāvāt vietējo ražotāju audzēto produkciju.

“Viens no būtiskiem izaicinājumiem ir vietējo ēdināju konkurences trūkums, kuru ietekmē sarežģītā iepirkumu dokumentācijas sagatavošana, kas neapšaubāmi vajadzīga, tomēr novadniekiem trūkst administratīvā resursa”, skaidro kooperatīva “Ekoloģisks.lv” vadītājs R.Rodiņš.

Īpašu uzmanību R.Rodiņš vērsa uz to, kas un par kādu cenu tiek piedāvāts skolu bērniem, jo novada ražotāju cenas ir konkurētspējīgas, salīdzinot ar importēto pārtiku, taču situācija, kad, piemēram, sīpolu cena ir 20 centi par kilogramu, rodas šaubas par produkta svaiguma pakāpi vai par to, kādos apstākļos tas ir audzēts, ņemot vērā to, ka cenā vēl ir ietverti transportēšanas izdevumi līdz noliktavai.

Siguldas novada domes vadītāji apliecināja, ka vēlas savu novadu veidot kā zaļu un bioloģisku un nodrošināt vēl īsāku piegādes ķēdi, lai veicinātu novadā ražoto produktu lielāku apriti. Tiks uzsākts darbs, lai veiktu korekcijas iepirkumā, ļaujot stingrāk kontrolēt pārtikas izcelsmi, piemēram, prasot no ēdināšanas pakopojuma sniedzēja ne tikai apliecinājumu par nodomu piegādāt pašmāju ražotāju produkciju, bet arī apliecināt to, ka Latvijas zemnieks ir pārdevis iepirkumā norādīto apjomu. Citādi vienmēr pastāv risks iepirkt produktus no tiem, kas piedāvā zemāko cenu, un kuru kvalitāte ir pietiekama, lai tobrīd nepārkāptu “sarkano līniju”.

Lai veicinātu vietējo ražotāju iesaisti izsludinātajos iepirkumos par produkcijas piegādi izglītības iestādēm, Siguldas novada domes vadība aicina sniegt priekšlikumus iepirkuma procesa uzlabošanai.

Savus priekšlikumus ērtākas iepirkuma procedūras izstrādei iespējams iesniegt arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijai, tos sūtot uz e-pastu: birojs@llka.lv.