Aktualitātes

Starpnozaru projekta realizētāji uz sanāksmi tiekas Skultes ostā

30.05.2024 Drukāt
Starpnozaru projekta realizētāji uz sanāksmi tiekas Skultes ostā

Ceturtdien, 30.maijā, notika Latvijas Loģistikas asociācijas (LLA) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) kopīgi īstenotā projekta “Inovatīvi risinājumi lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pārvadājumu plānošanā un organizēšanā”  realizētāju kārtējā izbraukuma sanāksme Skultē, ostas noliktavā, kur vienuviet ir graudu tvertnes glabāšanai un koksnes pārkraušanas punkts.

“Tā ir lieliska starpnozaru sadarbības demonstrācija”, skaidro LLA pārstāvis Andris Spūlis.

Projekta dalībnieki pulcējās, lai apspriestu projekta aktualitātes, darbības plānu, klātienē redzētu inovatīvās piekabes darbību, ieviestos uzlabojumus projekta gaitā, kā arī lai sagatavotu ilustratīvus materiālus – video un foto – lietošanas instrukcijām un vadlīnijām. Vienlaikus tika vēlreiz diskutēts par projekta rezultātiem un turpmāko attīstību pēc projekta beigām.

“Ļoti būtisks ir tas fakts, ka varam dokumentēt un analizēt inovatīva risinājuma darba rezultātu, ka objekts ir nevis abstrakts, bet jau īstenots dzīvē un kāpina darba efektivitāti”, papildina RTU vadošais pētnieks Dr.sc.ing. Vitālijs Boļšakovs.

Paredzams, ka projekts tiks pabeigs tuvāko divu mēnešu laikā un ar tā rezultātiem varēs iepazīties plašāka sabiedrība.

“Paldies par iespēju piedalīties projektā, kas ir vērsts uz sadarbību starp nozarēm ar mērķi panākt augstāku efektivitāti no ražošanas resursa. Mazas ekonomikas valsts nākotne ir tieši šajā spējā sadarboties ne tikai nozares ietvaros, bet arī starp nozarēm, jo nelielā valstī resursu – kapitāla, darba spēka, zināšanu – pieejamība ir viens no izaicinājumiem”, komentē LLKA ģenerāldirektors Rolands Feldmanis.

Kokmateriālu pārvadāšanas uzņēmuma “Self Loģistika” valdes loceklis un Latvijas Neatkarīgo mežizstrādātāju asociācijas valdes loceklis Guntars Reinfelds papildina, ka jau pēc pāris nedēļām aktivitāte mežā aprims un vilcēju noslodze mežā samazināsies, un burtiski pēc pāris mēnešiem – graudu novākšanas sezonas sākums, kur “vilcēji no meža” varētu pārvadāt graudus, piemēram, uz Latvijas ostām.

Projekta “Inovatīvi risinājumi lauksaimniecības un mežsaimniecības produktu pārvadājumu plānošanā un organizēšanā” (projekta nr.18-00-A01612-000022) mērķis ir izstrādāt ekonomiski lietderīgu un efektīvu loģistikas modelēšanas un vadības sistēmas prototipu lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarei smago kravu pārvadāšanai, maksimāli efektīvi izmantojot uzņēmumos esošās tehnikas vienības un piesaistītos cilvēkresursus. Projekta vadošais partneris ir LLA un tas tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam pasākuma „Sadarbība” 16.1.apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai” ietvaros.