Aktualitātes

Turpinās darbs pie Riska fonda izveides

17.07.2024 Drukāt
Turpinās darbs pie Riska fonda izveides

Šās nedēļas sākumā, 15.jūlijā, Zemkopības ministrija (ZM) organizēja kārtējo sanāksmi par Riska fonda izveidi. Pirmo reizi ar ideju atjaunot Riska fondu zemkopības ministrs Armands Krauze nāca klajā gandrīz pirms mēneša notikušajā Lauksaimniecības konsultatīvās padomes sēdē 18.jūnijā.

Viens no sanāksmes dalībniekiem, Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins klātesošo uzmanību akcentēja uz pārapdrošināšanas nepieciešamību, kas varētu nodrošināt plašāku risku segšanu.

Riska fonda pārvaldības izmaksas varētu sasniegt aptuveni 15% no parakstītām riska prēmijām, velkot paralēles ar apdrošinātāju organizāciju institūcijām.

Apdrošināšanas brokeru kompānijas Eurorisk pārstāvis pastāstīja par uzņēmuma aktualizēto piedāvājumu, minot to, ka palielinot apdrošināšanas apjomu, varētu vēl vairāk tikt palielināts piedāvājumu klāsts.

ZM atbildīgie speciālisti sanāksmē izklāsītja pašreizējās apdrošināšanas tendeces pēdējo divu gadu laikā, atzīmējot to, ka interese par apdrošināšanu palielinās, sasniedzot vienu ceturto daļu no kopējām platībām, kā arī parādās interese no lauksaimniecības nozarēm, kas līdz šim nav izmantojušas apdrošināšanu.

Savukārt, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis vērsa uzmanību, ka faktiski apdrošināšanu izmanto augkopības nozarē strādājošie, kā arī liellopu audzētāji, bet citas nozares ļoti vāji, tostarp, tikai pa vienam pārstāvim no biškopības un dārzkopības nozares.

“Nepieciešams ieviest tādu apdrošināšanu, kas veicinātu plašāku lauksaimnieku iesaisti, tādējādi ļaujot nodrošināties pret plašāku riska klāstu” sanāksmē uzsvēra Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) ģenerāldirektors Rolands Feldmanis.

LLKA ģenerāldirektors R.Feldmanis kopā ar apdrošināšanas pārstāvjiem precizēja, ka kopējā nepieciešamā summa, ja apdrošinātu laukus un izmantotu pārapdrošināšanu, vēl būtu nepieciešami vismaz 10 – 15 miljoni eiro, pretstatā pašreizējiem nepilniem 13 miljoniem.

Zemnieku saeimas valdes loceklis Mārtiņš Trons sanāksmē ierosināja ZM veikt nepieciešamos “mājasdarbus” un radīt noteikumus, kas sekmē augļkopju, bitenieku un dārzkopju iesaistīšanos apdrošināšanas pasākumos, piedāvājot lielāku apdrošināšanas atbalstu, kā arī izstrādājot apdrošināšanas piedāvājumus, kas segtu zaudējumus pietiekamā nevis maksimālā apmērā.

Nākamā sanāksme par Riska fonda izveidi paredzēta š.g. 5.augustā.

 

Pielikumos prezentācijās pieejama detalizētāka informācija.