Aktualitātes

Viens no risinājumiem ilgtspējīgai mežu apsaimniekošanai - pašvaldību sadarbība ar meža nozares kooperatīviem

13.06.2024 Drukāt
Viens no risinājumiem ilgtspējīgai mežu apsaimniekošanai - pašvaldību sadarbība ar meža nozares kooperatīviem

Aizvadītajā nedēļā kooperatīva “Mežsaimnieks” valde piedalījās Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) rīkotajā diskusijā par pašvaldību mežu apsaimniekošanu, kurā galvenā uzmanība tika vērsta Valsts Kontroles revīzijas ziņojumam.

Valsts kontroles lietderības revīzijā secināts, ka pašvaldības no to īpašumā esošajiem meža resursiem šobrīd neiegūst iespējami lielāko labumu, kā rezultātā nepieciešami uzlabojumi.

Revidētajās Alūksnes, Jelgavas, Krāslavas, Saldus un Siguldas novada pašvaldībās konstatētas dažādas nepilnības, kas paver iespēju īstenot labāku praksi – 63 % no mežu teritorijas nav veikta meža inventarizācija, bet mežos, kur ir, ieteicami uzlabojumi meža apsaimniekošanas ciklā paredzētajām darbībām.

Diskusijas laikā tika apspriestas iespējas efektīvai un ilgtspējīgai pašvaldības mežu apsaimniekošanai. Viens no variantiem, kas tiek piedāvāts, ir pašvaldību pievienošanās kādam no meža nozares kooperatīviem, lai tam uzticētu mežsaimniecības darbu pārvaldību.

"Mēs kā kooperatīvs esam ieinteresēts un atvērts sadarbībai ar pašvaldībām, risinot jautājumu, kas ne tikai ļautu pašvaldībām efektīvi apsaimniekot mežus, bet arī stiprinātu kooperācijas būtību Latvijā", pauž kooperatīva valdes loceklis un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas padomes loceklis Andis Malējs.