Aktualitātes

ZM uzsāk diskusijas par KP sagatavotajiem priekšlikumiem grozījumu veikšanai Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā

29.05.2024 Drukāt
ZM uzsāk diskusijas par KP sagatavotajiem priekšlikumiem grozījumu veikšanai Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā

Trešdien, 29.maijā, Zemkopības ministrija (ZM) aicināja nevalstikās organizācijas un lauksaimniecības produkcijas ražotājus uz diskusiju par Konkurences padomes (KP) sagatavotajiem priekšlikumiem grozījumu veikšanai Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā. Sanāksmē no Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas piedalījās ģenerāldirektors Rolands Feldmanis un lauku attīstības speciāliste Sanita Putniņa, kā arī kooperatīvu pārstāvji Jānis Bušs KS “Baltijas dārzeņi” vadītājs un Elīza Ilze Malceniece KS “Mūsmāju dārzeņi” pārstāve.

Kā sanāksmes sākumā norādīja J.Bušs, grozījumu nosacījumos ir iekļauta pareiza pieeja, ka ir jābūt līdzvērtīgiem uzcenojumiem, jo līdz šim KP konstatēja negodīgu mazumtirgotāju rīcību tieši uzcenojumu veikšanā, taču nebija atbilstošu rīku, lai pret šo darbību varētu vērsties. Ja likums tiks pieņemts, tad KP varēs vērsties pret mazumtirgotājiem, kuri veic atšķirīgus uzcenojumus Latvijas izcelsmes un importa precēm, ko apliecināja arī KP Negodīgas tirdzniecības prakses novēršanas nodaļas vadītāja Sanita Uljane.

Savus priekšlikumus grozījumiem Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumā pirms sanāksmes ZM iesniedza arī LLKA padomes loceklis Jānis Ločmelis. “Pašreizējais soda apmērs ir nesamērīgs, kas ir tikai līdz 0,2% no apgrozījuma pret iespējamo kaitējumu sabiedrībai, tai skaitā, arī pašiem ražotājiem, pārkāpjot noteikumus. Ir nepieciešams kāpināt soda apmēru līdz pat 5 – 10% no apgrozījuma”, paskaidrojot, ka smagāks soda apmērs veicinātu straujākas pārmaiņas mazumtirgotājiem attiecībā pret ražotājiem.

Nākamā sēde gaidāma pēc divām nedēļām. Aicinām LLKA biedrus sniegt savus viedokļus vai priekšlikumus.