Aktualitātes

Kooperatīvu koordinācijas sanāksmē Briselē uzsver kooperatīvu sociālekonomisko nozīmi

30.05.2024 Drukāt
Kooperatīvu koordinācijas sanāksmē Briselē uzsver kooperatīvu sociālekonomisko nozīmi

Trešdien, 29.maijā, Kooperatīvu koordinācijas komitejā attālināti piedalījās arī Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis. Sanāksmē īpaši gara diskusija izvērsās par sociālo ekonomiku un tās nozīmi, uzsverot, ka tieši kooperatīvi ir šīs sociālās ekonomikas aspekta nesēji.

Vienlaikus sanāksmē tika secināts, ka ir vairāki izaicinājumi sociālo ekonomikas nozīmību izskaidrot sabiedrībai, proti, ka peļņas gūšana ir tikai viens no attīstības dzinējspēkiem, it īpaši šodienas kontekstā, kad sastopamies ar inflācijas, enerģētikas, zaļā kursa un kara radītajiem izaicinājumiem. Taču, neskatoties uz šo sarežģīto situāciju no ekonomikas konteksta, sociālās ekonomikas loma tiek saglabāta, jo tā ir iestrādāta EU 27 stratēģijas dokumentos. “Mums ir svarīgas gan lielas, gan mazas struktūras, jo tās visas kopā veido stabilu, ilgtspējīgu izaugsmi, veido veselīgu ekosistēmu, kurā mēs strādājam un dzīvojam”, skaidroja Giuseppe Guerini, CECOP-CICOPA jeb Eiropas Strādnieku kooperatīvu, sociālo kooperatīvu un sociālo un līdzdalības uzņēmumu konfederācijas prezidents.

“Sekojot Eiropas vadošo kooperācijas kustības pārstāvjiem, redzam, ka neskatoties uz draudīgo ekonomisko situāciju, kooperācijas kustība, kā viens no demokrātiskākajiem uzņēmuma pārvaldīšanas veidiem, joprojām ir dienas kārtībā un nākotne ir savstarpējā sadarbībā, un domājams, ka ne tikai nozares ietvaros – gan attīstot specializāciju un darbības integrāciju, bet arī starp nozarēm”, papildina R.Feldmanis, runājot par iespaidiem no sanāksmes.

Tāpat sanāksmes dalībnieki pastāstītāja par dalību dažādās citās sanāksmēs un vispārīgi pieskarās arī citiem aktuāliem jautājumiem.